Site icon НАША СПРАВА – www.cosanostra.in.ua

Допомога під час війни: як мукачівці та закарпатці допомагають ЗСУ і ВПО (ФОТО, ВІДЕО)

З перших днів війни Мукачево стало прихистком та другою домівкою для багатьох українців, які тікали від ракетних ударів та звірств російських окупантів у зонах веденя бойових дій, на лінії фронту. 

Задля допомоги вимушеним переселенцям небайдужі мукачівці самотужки, обєднуючись  в організації, благодійні фонди, чи то одноосібно, створили у місті низку волонтерських центрів, групи підтримки, пункти безоплатного харчування, видачі гуманітарної допомоги у вигляді речей, одягу та взуття, продуктових наборів, засобів гігієни та медикаментів. Не оминули волонтери Мукачева своєю підтримкою і забезпечення потреб військовослужбовців ЗСУ, як тутешніх батальйонів ТрО та 128- ої бригади, так і інших підрозділів ЗСУ, які звертаються по допомогу до закарпатців. 

Однією з благодійних організацій, яка з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну стала на захист ВПО у Мукачеві є благодійний фонд «Зміни одне життя», що являє собою недержавну, неприбуткову місцеву членську благодійну організацію, яка створена на основі єдності інтересів громадян, для спільної реалізації громадянами своїх прав і свобод, здійснення благодійної діяльності та милосердя. Керівник організації – Лисничка Ірина Петрівна.  

За її словами основною метою діяльності Фонду є здійснення благодійної діяльності, спрямованої на допомогу дітям, в тому числі дітям- сиротам, дітям позбавленим батьківського піклування, жертвам домашнього насильства, внутрішньо переміщеним особам, допомога у наданні правової, паліативної допомоги потребуючим її, та надання допомоги іншим соціально незахищеним верствам населення відповідно до основних статутних сфер та завдань фонду. 

Наразі надання допомоги відбувається в рамках проєкту «Надання допомоги людям, які знайшли прихисток у Мукачеві» що реалізує Благодійний фонд «Зміни одне життя» у межах суб-гранту проєкту EU4CSOs Emergency Actions, що реалізується БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне» за фінансової підтримки Європейського Союзу. 

Одним із важливих завдань Фонду є також залучення більшої кількості волонтерів, розвиток волонтерського руху в місті Мукачеві та Україні. 

Вартує уваги й діяльність команди волонтерського руху громадської організації “Народна Рада Мукачівщини”, які спрямовують свої основні зусилля на забезпечення потреб військовослужбовців, а також евакуйованих з районів бойових дій сиротинців та медзакладів у різних куточках країни. Саме завдяки зусиллям цієї команди волонтерів військовослужбовцям низки підрозділів ЗСУ було передано майже 20 автівок, забезпечено потреби у вигляді медикаментів, аптечок, турнікетів, амуніції, тактичного одягу, бронежилетів, необхідних технічних засобів, устаткування та обладнання, а також засобів гігієни, продуктів харчування, тощо. Крім цього,  ГО “НРМ”, за ініціативи волонтерки Віолети Обривко, налагодили масштабне виготовлення окопних свічок, станом на сьогоднішній день для потреб військовослужбовців було відлито та передано близько 5 000 таких свічок. 

Координатори волонтерського руху ГО “Народна рада Мукачівщини”, допоки її керівник Юрій Кравчук несе службу у складі Мукачівського батальйону тероборони на лінії фронту – Саша Клімова та Євген Ціпф. 

Слід віддати належне і благодійній діяльності організації “Волонтери Закарпаття” під керівництвом ужгородки Власти Рейпаші, яка являє собою чи не найбільшу благодійну організацію Закарпаття. Філії цієї волонтерської організації працюють в Ужгороді, Мукачеві, Виноградові, Хусті, Іршаві та інших населених пунктах краю. Свою діяльність волонтери спрямовують на допомогу вимушеним переселенцям, а також тим, хто залишився у зонах ведення бойових дій, військовослужбовцям, інтернатам та притулкам, а також хворим і лікарням, військовим госпіталям не лише в межах Закарпатської області, а й по всій території України. Завдяки праці “Волонтерів Закарпаття” потребуючі у різних куточках країни отримують тонни гуманітарних вантажів, а військовослужбовці ЗСУ необхідне забезпечення від спіднього і форми до тепловізорів, дронів та старлінків. 

Окрім організацій, від початку війни у Мукачеві та Закарпатті з’явилося чимало поодиноких волонтерів. До прикладу, Владислав Головко з Хуста зі своєю командою виготовляє буржуйки, окопні печі та підставки для окопних свічок, які передає для потреб військовослужбовців ЗСУ. 

Також волонтери збирають адресні гуманітарні вантажі для наших захисників і не тільки. 

А от виноградівець Тібі Пішпекі взявся за пошиття плитоносок та інших потрібностей для наших захисників. 

Пані Ірина Світлик з Виноградівщини спільно з тутешніми господинями організувала виготовлення смаколиків для бійців ЗСУ – випічку, борщі, супи, голубці, каші, консервацію та сухофрукти. 

Варто наголосити, що це далеко не всі небайдужі громадяни, які прийшли до волонтерства та з доброї волі і від щирого серця роблять усе можливе, аби допомогти тим, хто цього потребує. Приємно констатувати, що невпинно зростає активність закарпатців, розуміння цінності та значення благодійної, доброчинної діяльності. Серед нас ще багато співчутливих, щедрих і добросердних людей.

Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю суб-грантера проєкту EU4CSOs Emergency Actions Благодійного фонду «Зміни одне життя» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу. 

Exit mobile version