Site icon НАША СПРАВА – www.cosanostra.in.ua

Відійшов у вічність Почесний громадянин Мукачева, митець з Виноградівщини (ФОТО)

Сьогодні Мукачево втратило Почесного громадянина міста, Івана Васильовича Бровді.

Відомий закарпатський митець, народний художник та скульптор Іван Бровді уродженець села Онок, що на  Виноградівщині (народився 2 червня 1939 року). Своїм мистецтвом усе життя він служив рідній землі та народу, тішився тим, що його творіння радують людей сьогодні і сподівався, що приноситимуть душевну насолоду і майбутнім поколінням. 

Саме в Мукачеві великий скульптор знайшов свій власний духовний центр. Тут він створив монументальні бронзові скульптури, які є окрасою міста.

Скульптурна група Кирило і Мефодій, Рік біди і випробувань, Мадонна, пам’ятники Василю Турянчику та князю Федору Корятовичу, Т. Г. Шавченку, Коминар, Ром-господарник – далеко неповний перелік спадку Івана Васильовича.

Торік у видавництві Олександри Гаркуші вийшла друком книга-альбом відомого художника і скульптора «Іван Бровді. Скульптура. Живопис». До видання ввійшло понад 110 робіт.

Амплітуда творчих захоплень Івана Бровді була широкою. В останні роки його мистецькі домінанти – в царині живопису. Скульптура з чіткою тривимірністю і монохромністю візуального мовлення поступилася місцем площинному живописному відтворенню з яскравою поліхромією звучних декоративних кольорів, що складають прикметну ознаку його полотен.

Серед іншого митець Лауреат премії ім. А. Ерделі та Й.Бокшая (1998), Заслужений художник України (1997), Народний художник України (2008), Лауреат обласної комсомольської премії ім. Д. Вакарова (1972), Заслужений учитель України (1970), Лауреат обласної премії імені Й. Бокшая та А. Ерделі за скульптурну композицію “1998. Рік біди і випробування” (2012). 

Редакція “НАШОЇ СПРАВИ” висловлює щирі співчуття рідним та близьким померлого. Вічна, світла пам’ять…

Нагадуємо, як повідомлялося раніше, непоправна втрата: Закарпаття втратило молодого воїна-захисника (ФОТО)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомо, чи буде весняний призов 2023 та які собливості призову під час воєнного стану 

ВАРТО ЗНАТИ: В Україні зміниться принцип розмитнення авто: нова формула та онлайн-калькулятор

ЧИТАЙТЕ НАШІ НОВИНИ в Telegram та Facebook

Exit mobile version