Site icon НАША СПРАВА – www.cosanostra.in.ua

Закарпатців попередили про небезпеку: в області готуються до можливого спалаху небезпечного недугу

Це пов’язано із циклічністю недуги, а також із міграцією населення в умовах воєнного стану.

Експерти ВООЗ прогнозують, що у 2023 році існують високі ризики чергового спалаху кору.

Як повідомив заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький, останній спалах кору у Закарпатській області тривав з 2017 по 2019 рік, коли захворіло 7 708 осіб, з них 5813 дітей до 17 років (75% усіх хворих). Більшість пацієнтів потребували госпіталізації – 6 036 осіб (78% захворілих) – потрапили до лікарень. На жаль, 2 діток не змогли побороти недугу.

Близько 70% хворих не мали жодного щеплення проти кору, найбільш вразливою виявилася вікова категорія 1-4 роки“, – йдетьсяу повідомленні.

Зважаючи на це, регіональна комісія з питань ТЕБ та НС затвердила план готовності та реагування на спалах кору у Закарпатській області. Згідно з ним такі ж документи повинні затвердити місцеві органи влади.

Згідно з рішенням комісії під особливим контролем перебуватиме вакцинальний статус дітей щодо кору у віці одного року і більше в організованих колективах (дошкільні та шкільні заклади освіти) та місцях колективного проживання, зокрема в будинках-інтернатах, місцях проживання внутрішньо переміщених осіб“, – сказано в повідомленні.

Водночас зазначається, що єдиним засобом захисту від кору – є вакцинація. Вакцина КПК – це комбінована вакцина, яка захищає від кору, паротиту та краснухи і входить до Національного календаря профілактичних щеплень. Вона є безпечною та ефективною.

При цьому, за інформацією Закарпатського обласного центру громадського здоров’я, рівень охоплення рутинними щепленнями є нижчим за рекомендовані ВООЗ.

Мова про вакцинацію проти 10 інфекційних захворювань, яка передбачена Національним календарем профілактичних щеплень і яку можна отримати безоплатно у сімейного лікаря чи педіатра.

Зокрема, за підсумками двох місяців 2023 р., щеплення проти туберкульозу (БЦЖ) пройшли 13,2 % (від річного плану) дітей, одну дозу щеплення проти кору, паротиту, краснухи (КПК) – 15,6 %, отримали три дози проти поліомієліту – 15,2 %. Необхідний показник за підсумками двох місяців поточного року має становити щонайменше 17 % від річного плану“, – інформує ЦГЗ із посиланням на дані МОЗ України.

Як зазначається, вакцини проти цих та інших захворювань, внесені до Національного календаря, в Україні є. Усі вони якісні та безпечні. Тож закликаємо батьків перевірити вакцинальний статус своїх дітей і надолужити пропущені щеплення.

 Пам’ятайте: дитина може отримати профілактичні щеплення у закладі охорони здоров’я, що має договір з Національною службою здоров’я України, без укладеної декларації про медичне обслуговування.

Нагадуємо, як повідомлялося раніше, Закарпатці і вся Україна очікують серйозного рішення від Президента

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виплата грошової допомоги: у Кабміні вирішили, хто з числа волонтерів отримає одноразове нарахування та за яких умов

ВАРТО ЗНАТИ: ВР продовжила воєнний стан в Україні: які 20 категорій громадян звільнені від загальної мобілізації?

ЧИТАЙТЕ НАШІ НОВИНИ в Telegram та Facebook

Exit mobile version