Site icon НАША СПРАВА – www.cosanostra.in.ua

Операція об’єднаних сил Угорщини та Словаччини: у Татрах ліквідовано склад нелегальної зброї та боєприпасів (ФОТО)

У Національному слідчому управлінні поліції з надзвичайних ситуацій Угорщини розповіли деталі спільної зі Словаччиною спецоперації.

За інформацією офіційного сайту поліції Угорщини, після літнього рейду в Райці ННІ КР спільно зі словацькою НАКА знову ліквідували склад зброї. Локацією цього разу були Татри. Підозрюваний під вартою, десяток вилучених одиниць зброї, майже 70 частин зброї та кілька гранат – такий підсумок операції об’єднаних сил.

Боротьба з незаконною торгівлею зброєю

Правоохоронні органи Центральної Європи зазнають дедалі більшого тиску через зростання незаконної торгівлі зброєю. За даними ЄВРОПОЛу, одним із найважливіших пріоритетів у 2023 році є боротьба з вогнепальною зброєю, вибухівкою та вибуховими речовинами, і з цією метою він дуже сильно підтримує правоохоронні органи національної держави.

Озираючись назад

У липні 2022 року Національне слідче управління поліції з надзвичайних ситуацій (KR NNI) ліквідувало найбільший за останні 25 років склад зброї та вибухівки в Угорщині в населеному пункті Райка, розташованому поблизу словацько-угорського кордону . В ході операції слідчі ННІ КР вилучили 59 одиниць вогнепальної зброї, понад 45 тис. боєприпасів та 7 кг вибухівки, запальничок і глушників. До незаконного зберігання причетне подружжя словаків, яких підозрюють у зловживанні вогнепальною зброєю або боєприпасами. Серед них чоловік наразі перебуває під вартою.

Таємний шлях словацької зброї

Після літнього рейду слідчі KR NNI у Дьйорі постійно працювали з колегами зі Словацького національного агентства боротьби зі злочинністю (NAKA), щоб визначити походження зброї. Під час розслідування було виявлено, що частина зброї, вилученої у власності в Райці, була незаконно перероблена. Спочатку це була неефективна зброя, легально придбана в Словаччині кілька років тому. Попередні правила володіння зброєю в Словаччині дозволяли будь-кому придбати виведену з ладу зброю за пред’явленням посвідчення особи. Виконавці терактів у Парижі у 2015 році також використовували таку незаконно переобладнану словацьку вогнепальну зброю. Відтоді відомо, що на чорний ринок Словаччини потрапили сотні тисяч одиниць подібної зброї.

Спільна словацько-угорська слідча група 

Нитки розслідування щодо незаконно переробленої зброї, вилученої в Райці, та розслідування, пов’язаного з торгівлею зброєю в Словаччині, з’єдналися, тож голови окружної прокуратури Мошонмадьяровара та словацької спеціальної прокуратури, яка здійснює нагляд за розслідуваннями, створили Словацько-угорська слідча група під егідою EUROJUST у січні 2023 року, яка, окрім NAKA та KR NNI, також є членом EUROPOL.

Завдяки європейській кримінальній співпраці правоохоронні органи двох країн можуть дуже ефективно співпрацювати під час спільної операції, а завдяки досягнутій угоді вони користуються перевагами спільного використання доказів у паралельних розслідуваннях.

 Наші дні

У результаті спільного розслідування KR NNI і NAKA словацьким і угорським слідчим вдалося виявити словацьку банду з чотирьох осіб, які були пов’язані з незаконною переробкою зброї. Згідно з отриманими доказами, ця група з 2014 по 2016 рік продала більше півтисячі одиниць зброї. На членів було зареєстровано щонайменше 600 одиниць зброї. До справжніх власників вони дісталися без документації та після переобладнань.

Один із членів команди три роки відбуває законне ув’язнення у пенітенціарній колонії Зелізі за іншою справою. У міжнародній операції, яку координували троє його супутників, на нього напали 19 квітня 2023 року за участю понад сотні поліцейських. Окрім слідчих NAKA та KR NNI, в операції також брали участь члени словацького резервного командування. Водночас вони атакували три локації у Словаччині: Надьсомбат, Нітрабанья та Розахедь. У квартирі трьох чоловіків слідчі провели обшук, після чого їх допитали.

Кульмінацією спецоперації став арешт Яна Х. 47-річний чоловік жив у двоповерховому будинку на Rózsahegy, який спочатку функціонував як токарна майстерня, частину якої він перетворив на житло. Разом зі своїми товаришами чоловік міг зберігати тут куплену недіючу зброю, а потім переробляти її на бойову зброю.

У майстерні слідчі знайшли 14 одиниць зброї. Вилучено 2 тис. набоїв різного калібру, загалом майже 70 магазинів до пістолетів та автоматів, гранати та саморобні глушники.

Яна Х. було взято під варту у словацькому кримінальному провадженні, а двоє його товаришів перебувають на волі, захищаючи себе. Докази, отримані під час цього інциденту, також можуть бути використані ННІ КР як істотні докази для продовження справи.

Нагадуємо, як повідомлялося раніше, Мукачівська громада втратила на війні ще одного Героя-захисника (ФОТО)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп на 26 квітня для всіх знаків Зодіаку 

ВАРТО ЗНАТИ: Відтепер витяг про несудимість можна отримати в Дії: як це зробити?

ЧИТАЙТЕ НАШІ НОВИНИ в Telegram , Facebook та Іnstagram

Exit mobile version