Site icon НАША СПРАВА – www.cosanostra.in.ua

Чоловіків, які незаконно виїхали з України, каратимуть: в МВС анонсували закон

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко анонсував закон щодо відповідальності військовозобов’язаних чоловіків, які під час війни незаконно виїхали з України.

Це буде спільна ініціатива парламенту та уряду, наразі вивчається міжнародний досвід.

Про це Ігор Клименко сказав інтерв’ю РБК-Україна.

За його словами, зараз не передбачено ніяких покарань для тих, хто незаконно перетнув кордон і потім повернувся в Україну. 

“На сьогоднішній день таких правил і обмежень не встановлено, але я думаю, що по закінченню війни держава зробить все для того, щоб кожному громадянину нагадати, що він робив під час війни. Маю на увазі тих, хто нелегально перейшов кордон”, – сказав він.

Міністр вважає, що це буде спільна ініціатива Кабінету міністрів і депутатів Верховної ради. “Я думаю, це буде закон”, – сказав Клименко.

За його словами, зараз вивчається міжнародний досвід, яким чином поводитись з громадянами, які порушили закон хоча б один раз. 

“Вони мають відповісти за порушення закону. Я думаю, кожен громадянин цього хоче і зрозуміє державу, якщо будуть якісь обмеження щодо подальшого пересування цих громадян як мінімум за кордон”, – додав міністр.

Варто також зазначити, що на період дії правового режиму воєнного стану Указом президента України від 24.02.2022 № 64/2022 “Про введення воєнного стану в Україні” виїзд за межі країни громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років забороняється.

Водночас, згідно з вимогами законодавства, обмеження щодо перетину кордону на виїзд з України не застосовуються до окремих осіб цієї категорії. Дозволяється виїзд тільки при таких підставах, як непридатність наявність трьох неповнолітніх дітей, догляд за особами з інвалідністю і т. п. 

З 14 вересня 2022 р. скасовано дозвіл на виїзд за кордон українських чоловіків-студентів іноземних вишів у період воєнного стану в країні. Рішення прийнято у зв’язку з тим, що Держприкордонслужба фіксувала випадки, коли особи намагались перетнути кордон і виїхати з України, видаючи себе за студентів іноземних навчальних закладів.

Нагадуємо, як повідомлялося раніше, Уродженку Закарпаття засудили на 12 років за любов до росії і зневагу до ЗСУ: названо ім’я колаборантки (ФОТО)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волонтер “Народної ради Мукачівщини” з Виноградова зі своєю командою пошив 1000 плитоносок для воїнів ЗСУ (ВІДЕО, ФОТО)

ВАРТО ЗНАТИ: Укрзалізниця оприлюднила оновлений графік руху і маршрути поїздів на літній сезон, з’являться і нові рейси до Закарпаття

Підтримайте «НАШУ СПРАВУ», приєднуйтесь до нас у мережі — читайте цікаві новини на FACEBOOK, в TELEGRAM та ІNSTAGRAM

Exit mobile version