Site icon НАША СПРАВА – www.cosanostra.in.ua

На полонині Руні та Полонинському хребті накоїли лиха: екоінспекція та активісти б’ють на сполох, задіяно поліцію (ФОТО)

На Перечинщині знову виявили масштабні пошкодження ґрунтового покриву. Наслідки такої діяльності за прогнозами фахівця стануть згубними і для природного середовища і для людей: слід очікувати маловоддя – води в колодязях і потоках не стане. Натомість, будуть часті паводки на цій території.

У ході проведення подальших заходів щодо запобігання правопорушень природоохоронного законодавства працівники Державної екологічної інспекції у Закарпатській області спільно з громадськими екологічними інспекторами, представниками УжНУ та поліцією в результаті огляду встановлено, що на хребті полонини Руна повторно виявлено зняття ґрунтового покриву площею 290 кв. м. без відповідних дозвільних документів.

Знову згадані порушення вчинила фірма, яка займається бізнесом пов’язаним з вітрогенерацією.
На даний час проводиться обрахунок збитків, про результати яких повідомимо суспільство
“, – йдеться у повідомленні.

Ситуацію ра полонині Руній прокоментувала і фахівчиня ГО “Екосфера” Оксана Станкевич-Волосянчук.

Ось тут вже історія з полониною Руною…. Одна-однісінька щогла для вимірювання вітру і – 290 м кв. ґрунту знято. Разом з яфинниками і брусничниками.

Що казати про встановлення десятків щогл для ВЕУ (вітроустановок)? Площа зняття ґрунту під одну щоглу для вітряка становить 340 м кв. Але це не все: для неї ритимуть глибокий котлован, виймаючи до 2 тис. кубів ґрунту, заливаючи його бетоном. Для того, щоб вирити 1 котлован, залити його бетоном і змонтувати щоглу, необхідна робота 2-3-х одиниць важкої техніки – екскаватора, крана, вантажівок. Полонина Руна буде перетолочена і перекопана вздовж і поперек.

1. Скільки років треба буде для відновлення рослинного покриву?

2. Чи готові громади, які живуть під полониною Руною, розпрощатись з яфинниками і брусничниками?

3. Якою водою голови ТГ забезпечать мешканців громад, які живуть під полониною Руною, коли води в колодязях і потоках не стане? Адже полонина – це основа водобору Перечинщини. Водна ерозія ґрунту і водонепроникний шар бетону під вітряками сприятимуть активізації поверхневого стоку, що проявиться у частих паводках та маловодді на цій території”, – зауважила екологиня.

Також у гірському масиві Закарпаття фірма завдала шкоди навколишньому середовищу.

Як повідомляється, у ході проведення заходів щодо запобігання правопорушень природоохоронного законодавства працівники Державної екологічної інспекції у Закарпатській області спільно з представником ініціативної групи УжНУ на Перечинщині встановили, що на території гори Лютянська Голиця у масиві Полонинський хребет, було незаконне зняття ґрунтового покриву площею близько 350 кв. м без відповідної процедури.

Це порушення скоїла одна з вітчизняних фірм, котра займається вітрогенеруючою діяльністю. Наразі працівники ДЕІ встановлюють збитки навколишньому природному середовищу, а також проходить відповідна перевірка чи не було пошкодження рослин, які входять у Червону книгу України“, – повідомили держекоінспектори.

На місце пригоди працівники ДЕІ викликали слідчо-оперативну групу Перечинського відділу поліції, яка повинна внести цей факт в ЄРДР і розпочати розслідування.

У ході проведення згаданих заходів працівники ДЕІ спільно з екоактивістами УжНУ встановлюють завдані аналогічні збитки й в інших місцях у масивах Полонинського хребта.

Нагадуємо, як повідомлялося раніше, Загадкова трагедія у небі: літак 4 години був в польоті над США, а всі на борту були мертві чи непритомні

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закарпатець вбив рідну маму і закопав тіло у сараї: відомі жахаючі подробиці страшного злочину (ВІДЕО, ФОТО)

ВАРТО ЗНАТИ: Як чоловік може законно виїхати за кордон – у Держприкордонслужбі надали роз’яснення

Підтримайте «НАШУ СПРАВУ», приєднуйтесь до нас у мережі — читайте цікаві новини на FACEBOOK, в TELEGRAM та ІNSTAGRAM

Exit mobile version