Site icon НАША СПРАВА – www.cosanostra.in.ua

Знахідка спантеличила дослідників: вчені виявили загублений «мегаполіс» Майя — 417 поселень і понад 170 км «супермагістралей» (ФОТО)

Дослідники виявили прадавнє місто майя, яке досі залишалося прихованим, обплетене комплексом з понад 400 взаємопов’язаних поселень, з’єднаних дорогами. Деяким із них понад тисячу років.

Під 1350 квадратними милями густих джунглів на півночі Гватемали вчені виявили 417 міст, які датуються приблизно 1000 роком до нашої ери і які з’єднані майже 170 км «супермагістралей» — мережі, яку дослідники назвали «першою системою автомагістралей у світі». Про це пише видання The Washington Post.

На думку науковців, які брали участь у комплексному дослідженні, будівництво цього взаємопов’язаного міста розпочалося близько 1 000 р. до н. е.

Технологічний прогрес дозволив проникнути крізь густе листя тропічного лісу з безпрецедентною точністю. Звертаючись до найсучаснішої технології лідара, яка використовує виявлення світла і визначення дальності, дослідники змогли розгледіти панорамні простори стародавнього міста. 

Вчені кажуть, що ця розгалужена мережа доріг і міст разом із складними церемоніальними комплексами, гідравлічними системами та сільськогосподарською інфраструктурою свідчить про те, що стародавня цивілізація майя, яка простягалася на території сучасної Центральної Америки, була набагато розвиненішою, ніж вважалося раніше.
Картографуючи територію з 2015 року за допомогою технології лідара — вдосконаленого типу радара, який виявляє речі, приховані густою рослинністю та кронами дерев — дослідники виявили те, що, на їхню думку, є доказом добре організованої економічної, політичної та соціальної системи, яка діяла близько двох тисячоліть тому .
Відкриття спонукає до переосмислення загальноприйнятої ідеї про те, що люди середньої та пізньої докласичної цивілізації майя (1000 р. до н. е. до 250 р. н. е.) були лише мисливцями-збирачами, «мандрівними групами кочівників, які сіяли кукурудзу», — каже Річард. Хансен, провідний автор дослідження про знахідку, яке було опубліковано в січні, і афілійований професор археології в Університеті штату Айдахо.

«Тепер ми знаємо, що докласичний період був періодом надзвичайної складності та архітектурної витонченості, коли в цей час були побудовані одні з найбільших будівель у світовій історії», — говорить Хансен, президент Фонду антропологічних досліджень і досліджень навколишнього середовища, некомерційної наукової організації дослідницька установа, якої зосереджується на історії стародавніх майя.

За словами Хансена, ці знахідки в регіоні джунглів Ель-Мірадор «змінюють правила гри» в роздумах про історію Америки. Знахідки лідара розкрили «цілий том історії людства, про який ми ніколи не знали» через дефіцит артефактів того періоду, які, ймовірно, були поховані пізнішим будівництвом майя, а потім покриті джунглями.

Нагадуємо, як повідрмлялося раніше, На полонині Руні та Полонинському хребті накоїли лиха: екоінспекція та активісти б’ють на сполох, задіяно поліцію (ФОТО)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коливатиметься: експерт спрогнозував, що буде з курсом долара у червні 2023

ВАРТО ЗНАТИ: НКРЕКП пропонує підвищити тарифи на електроенергію для населення вдвічі і це лише перший етап – до чого готуватися українцям

Підтримайте «НАШУ СПРАВУ», приєднуйтесь до нас у мережі — читайте цікаві новини на FACEBOOK, в TELEGRAM та ІNSTAGRAM

Exit mobile version