Site icon НАША СПРАВА – www.cosanostra.in.ua

Вагітні жінки зможуть самі визначати початок декретної відпустки: прийнято Закон

13 липня 2023 року Верховна Рада ухвалила Закон (проєкт № 9271) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей використання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами».

Документом вагітній жінці надано можливість на власний розсуд і з урахуванням медичних показань визначати дату початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Закон передбачає, що дні відпустки, передбачені законодавством до пологів, можуть бути перенесені та використані жінкою частково або повністю після пологів (починаючи з визначеного нею дня). Загальна тривалість відпустки не може перевищувати сумарно 126 календарних днів або 140 календарних днів – у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів.

«Наприклад, жінка зможе використати 20 днів відпустки до очікуваної дати пологів та 106 днів – після, загальна тривалість відпустки залишиться незмінною та становитиме 126 днів. Або використати свої дні у будь-якому розподілі в межах їх загальної кількості. У разі, якщо жінка не бажає розпочинати дану відпустку пізніше або ж наявні медичні протипоказання, діятиме «стандартний» розподіл днів відпустки до та після пологів», – розповіла Марина Бардіна, ініціаторка документа, народна депутатка від «Слуги Народу».

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Прес-служба Апарату ВР нагадує, що на сьогодні тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами становить 126 днів (зафіксовано 70 календарних днів відпустки до пологів та 56 днів після). У разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів тривалість відповідної відпустки становить 140 днів (70 днів надається до пологів та 70 після). Жінки не мають можливості змінити дату початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, навіть якщо вони почуваються добре та бажають продовжувати працювати.

Нагадуємо, як повідомлялося раніше, Нардепи проголосували за зміну дат святкових днів: відомо, коли святкуватимуть Різдво, Дні державності та захисників України

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мобілізація в липні-серпні: чи можуть забрати до армії 21-річного хлопця, якщо цього року закінчив навчання ступеню бакалавр і вступає до магістратури

ВАРТО ЗНАТИ: “Права” по-новому: з’явилися нові штрафи та можна не проходити теорію в автошколах, а вчити її самостійно

Підтримайте «НАШУ СПРАВУ», приєднуйтесь до нас у мережі — читайте цікаві новини на FACEBOOK, в TELEGRAM та ІNSTAGRAM

Exit mobile version