Site icon НАША СПРАВА – www.cosanostra.in.ua

Які пільги передбачено для учасників бойових дій та членів їх сімей? – роз’яснення фахівців

Пільги фінансові, житлові, медичні й не тільки – в Україні існує низка нормативно-правових актів, які регулюють дану тему, але найголовнішим серед них є Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». 

Про ключові пільги для учасників бойових дій та членів їх сімей консультують фахівці Регіонального  центру з надання безоплатної вторинної  правової допомоги у Полтавській області.

Наразі є низка нормативно-правових актів, які регулюють дану тему, але найголовніший серед них є Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Так, зокрема стаття 12 вищезазначеного Закону встановлює велику кількість пільг“, – йдеться в роз’ясненні.

Медичні пільги для УБД
Така особа може:
Пільги, що стосуються житлових питань, зокрема:

Площа житла, на яку надається знижка, при розрахунках плати за опалення становить 21 кв. метр опалювальної площі на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю.

Для сімей, що складаються лише з непрацездатних осіб, надається 75-процентна знижка за користування газом для опалювання житла на подвійний розмір нормативної опалювальної площі (42 кв. метри на кожну особу, яка має право на знижку плати, та 21 кв. метр на сім’ю);

Учасники бойових дій, які дістали поранення, контузію або каліцтво під час участі в бойових діях чи при виконанні обов’язків військової служби, забезпечуються жилою площею, у тому числі за рахунок жилої площі, що передається міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, підприємствами, установами та організаціями у розпорядження місцевих рад та державних адміністрацій, – протягом двох років з дня взяття на квартирний облік.
Фінансові пільги:

Крім того, таким категоріям осіб надаються додаткові фінансові пільги зі сплати податків, зборів, мита та інших платежів до бюджету відповідно до податкового та митного законодавства.

Також встановлена державна цільова підтримка для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти.

Законом «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», зокрема, встановлено, що дітям військовослужбовців за місцем проживання їх сімей у першочерговому порядку надаються місця у загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах і дитячих оздоровчих таборах незалежно від форм власності.

Військовослужбовцям виплачуються грошова допомога на оздоровлення та державна допомога сім’ям з дітьми в порядку і розмірах, що визначаються законодавством України.

Законодавство країни передбачило комунальні пільги для членів сім’ї. У такому випадку учасник бойових дій повинен подати довідку про склад своєї сім’ї, на підставі якої будуть зараховані пільги. У вищезазначеній довідці про склад сім’ї особа може подати непрацездатних батьків, які не працюють, тих, хто проживає разом із ним. Знижка на комунальні послуги для учасника бойових дій – 75%, особам з інвалідністю – 100%. Але надаються вони не на все житло, а на певну кількість квадратних метрів“, – йдеться в роз’ясненні регіонального центру БПД.

Детальніше з пільгами ознайомтесь у вказаних нормативних актах.

Також отримати безоплатну правову допомогу та захистити свої права Ви зможете звернувшись до фахівців системи безоплатної правової допомоги, а саме:

Функціонує і єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.

Нагадуємо, як повідомлялося раніше, Міноборони розширило межі придатності до військової служби: затверджений новий Розклад хвороб

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін змінив Порядок обчислення середньої зарплати: відомо, що передбачено новаціями

ВАРТО ЗНАТИ: Зеленський заявив про заміну міністра оборони: хто займе місце Резнікова? (ФОТО)

Підтримайте «НАШУ СПРАВУ», приєднуйтесь до нас у мережі — читайте цікаві новини на FACEBOOK, в TELEGRAM та ІNSTAGRAM
БУДЬТЕ В КУРСІ!

ДІЗНАВАЙТЕСЬ АКТУАЛЬНУ, ЦІКАВУ, ДОСТОВІРНУ ТА ЕКСКЛЮЗИВНУ ІНФОРМАЦІЮ ШВИДКО І В ДОСТУПНОМУ ФОРМАТІ
Exit mobile version