Site icon НАША СПРАВА – www.cosanostra.in.ua

Мегакурорт, який планують збудувати у Свидовці не привабить іноземних туристів – власник готелю

Мегакурорт «Свидовець», який планують збудувати на гірського масиві, не лише не приваблюватиме іноземних туристів, але й відверне багатьох від ідеї побувати в українських Карпатах.

Таку думку анонімно висловив власник маленького готелю на Драгобраті, повідомляють на сторінці Free Svydovets.

«По-перше, немає інфраструктури, щоб доставляти сюди західних споживачів. По-друге, до нас за 10 років існування приїжджало багато туристів з різних країн світу. У мене була група з Праги ꟷ молодь, десь до 10 людей. Вони кілька років підряд приїжджали. Була ситуація, коли ми спостерігали гарний захід сонця. І мене попросили вивезти когось на гору Жандарм, якась там була фотосесія. І я дивлюся, поки ці фотографуються, мої чехи сидять на карнизі і споглядають за заходом сонця. Я до них підходжу і питаю: «Ви приїжджаєте сюди з Праги, чого ви їдете саме сюди? Є ж, наприклад, Буковель, ви там були?». А вони кажуть: «Такого, як Буковель, у нас у Чехії сотні. Ми приїжджаємо сюди за дикою природою. Посидіти на цьому сніжному карнизі, подивитися на цей захід сонця. У тиші, у єднанні з природою», – розповів бізнесмен.

За словами власника готелю, така логіка у більшості іноземних туристів.

«Я дуже сумніваюся, що західний турист сюди поїде, особливо, якщо не просто побудують курорт, а якщо цим курортом знищать ту цінну природу, заради якої вони сюди їдуть. Тут просто не буде того, що їх вабить. Більшість з тих, хто їде сюди, просто перестане це робити. А навіть якщо і зробити інфраструктуру, то по дорозі до нас іноземець буде проїжджати готові інфраструктури й готелі в Словаччині, у Польщі, у тій же Чехії, Словенії і так далі. Тому мені просто фізично незрозуміло, на що розраховується цей великий курорт, його бізнес-план на що розраховується?»- каже він.

Нагадаємо, раніше українці підтримали петицію із вимогою зберегти природу гірського масиву Свидовець від забудови та вирубки дерев.

Авторка петиції, комунікаторка Української природоохоронної групи Тетяна Шамніа, пропонувала створити заказник загальнодержавного значення “Вільний Свидовець”.

У 2016 році з’явився проект будівництва на Свидовці однойменного гірськолижного курорту.

За проєктом приватної компанії, курорт площею 1400 гектарів включатиме 230 кілометрів лижних трас, кількадесят підйомників, готелі та іншу інфраструктуру. Наприкінці 2022 року з’явилися наміри розширити проект курорту, забудувавши сусідні гори курортами “Бистриця” і “Турбат”. Тобто може виникнути курорт-монстр площею майже 3000 гектарів, розрахований на понад 50 тисяч людей одночасно.

Президент України Володимир Зеленський доручив прем’єру опрацювати питання петиції про створення заказника «Вільний Свидовець».

Фото Катерина Гарбарчук

Exit mobile version