Site icon НАША СПРАВА – www.cosanostra.in.ua

Бюджет Мукачева 2024: скільки буде грошей та на що їх витратять

Яким буде бюджет Мукачівської громади-2024

Планується, що бюджет громади на наступний рік складе майже 1,5 млрд грн.

Власні доходи громади очікуються на рівні 1,1 млрд грн, що майже на50% менше, ніж у 2023 році. Трансфери складуть 292,3 млн грн, на 8,6% більше, ніж у 2023 році.

Про це стало відомо з проєкту бюджету громади на наступний рік та пояснювальної записки до нього.

Причиною зменшення надходжень є вилучення з 01 жовтня 2023 року з місцевих бюджетів на користь держбюджету 100 % обсягу надходжень податку на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та особами рядового і начальницького складу, що сплачується податковими агентами.

Тобто податки, які сплачують військові, будуть повністю йти до державної казни.

Ще одна проблема – зменшення на 6,8% орендної плати за землю у порівнянні з 2023 роком.

Зменшення прогнозних надходжень плати за землю у 2023 році зумовлено приведенням до норм чинного законодавства правоустановчих документів на земельні ділянки окремими суб’єктами господарювання та погашення у 2023 році податкового боргу.

Утім у міській раді попри війну очікують зростання доходи від туризму. Прогнозують, що у 2024 році обсяги туристичного збору збільшяться на 12,7%.

На що планують витрачати кошти у 2024 році

На державне управління – 168 437,1 тис. грн.

На освіту – 891 627,7 тис. грн.

Програма організації безоплатного гарячого харчування дітей пільгових категорій у закладах освіти Мукачівської міської  територіальної громади– 28 216,6 тис. грн. Програмою передбачено харчування в закладах загальної середньої освіти учнів 1-11 класів  пільгових категорій та харчування дітей пільгових категорій у дошкільних навчальних закладах, з розрахунку грошової норми на харчування в загальноосвітніх навчальних закладах для учнів 1-11 класів з числа пільгових категорій – 50 гривень; вихованців ДНЗ –65 гривень.  

Програма розвитку освіти Мукачівської міської територіальної громади – 3 936,7 тис. грн., зокрема:  

На фінансування галузі „Охорона здоров’я” на 2024 рік передбачено видатки по загальному фонду у сумі  42 045,3  тис. грн, в тому числі:

Програма розвитку та підтримки комунальних закладів охорони здоров’я Мукачівської міської територіальної – 7 589,8 тис. грн. для поліпшення фінансового забезпечення комунальних закладів охорони здоров’я Мукачівської міської територіальної громади (КНП “Медичний центр Сім’я” – 1 511,8 тис. грн для придбання виробів медичного призначення понад пакет медичних послуг, передбачених програмами медичних гарантій та реабілітації людей з інвалідністю  (підгузки для дітей та дорослих); КНП “Лікарня Святого Мартина” – 6 078,0 тис. грн, для оплати видатків понад пакет медичних послуг, передбачених програмами медичних гарантій (медикаменти, вироби медичного призначення)).

Програма безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань мешканцям Мукачівської міської територіальної громади на реалізацію заходів програми – 7 000,0 тис. грн., з них на централізовані заходи з лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет – 700,0 тис. грн.

Програма медичного обслуговування населення Мукачівської міської територіальної громади в окремих науково-дослідних установах Національної академії медичних наук (на реалізацію заходів програми) – 1 000,0 тис. грн.,

На соціальний захист та соціальне забезпечення у проєкті бюджету Мукачівської міської територіальної громади  на 2024 рік передбачено видатки по загальному фонду у сумі  48 041,1 тис. грн

Видатки на утримання центру надання соціальних послуг Мукачівської міської ради становлять 12 595,1  тис. грн., з них на оплату праці з нарахуваннями 11 987,4 тис. грн.

На виплату грошової компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, дітям-інвалідам, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги у проєкті бюджету передбачено – 1 700,0 тис. грн.

Для виконання регіональних програм у галузі соціального захисту населення передбачено видатки у сумі 33 746,0 тис. грн., з них:

Програма впровадження молодіжної політики Мукачівської міської територіальної громади – 150,0 тис. грн. Даною Програмою передбачено видатки на проведення фестивалів, конкурсів, тренінгів, форумів, семінарів, культурно-мистецьких акцій різного рівня серед дітей і молоді громади та придбання необхідних матеріалів для проведення цих заходів.

Програма виплати винагороди Почесним громадянам міста Мукачева – 1 596,0 тис. грн. (в розмірі  7,0 тис. грн. щомісячно на одного Почесного громадянина).

Програма додаткового соціально-медичного захисту – 10 000,0 тис. грн. Метою даної програми є соціальна підтримка жителів Мукачівської міської територіальної громади, осіб з інвалідністю, сімей з дітьми, людей похилого віку, осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах, інших найбільш вразливих категорій населення, у тому числі учасників бойових дій та їхніх сімей, також у зв’язку з із введенням воєнного стану метою є соціальна підтримка внутрішньо переміщених або евакуйованих осіб.

Програма матеріальної підтримки сімей загиблих під час безпосередньої участі у бойових діях, забезпеченні здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування військової агресії російської федерації проти України – 10 000,0 тис. грн.

Програма із запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статті – 2 000,0 тис. грн.

На культуру і мистецтво у проєкті  бюджету  територіальної громади на 2024 рік для фінансування установ культури і мистецтва та виконання місцевих (регіональних) програм у галузі культури передбачено обсяг видатків у сумі 45 450,1 тис. грн., в тому числі видатки для фінансування Мукачівського історичного музею – 13 000,0 тис. грн.

На фінансування галузі „Фізична культура і спорт” (КПКВК 5000) в проєкті бюджету на 2024 рік передбачено видатки у сумі 23 874,8 тис. грн., в тому числі за рахунок власних надходжень – 1 104,0 тис. грн.

На утримання СОК ДЮСШ  планується спрямувати  кошти в сумі 21 011,4 тис. грн.

На «Житлово-комунальне господарство» передбачено видатки  в сумі 165 014,3 тис. грн., в тому числі:

 по загальному фонду бюджету – 163 514,3 тис. грн. – на виконання регіональних програм у галузі «житлово-комунальне господарство», з них:

Програма благоустрою території Мукачівської міської територіальної громади – 151 514,3 тис. грн:

Також на виконання заходів Програми реформування та підтримки водопровідного та каналізаційного господарства на території Мукачівської міської територіальної громади передбачається спрямувати кошти в сумі 10 000,0 тис. грн. шляхом поповнення статутного фонду КП «Міськводоканал» (Реконструкція інженерних мереж по вул. Героїв Гостомеля у м. Мукачево Закарпатської обл.).

Кошти цільового фонду в сумі 21,0 тис. грн., передбачаються на придбання комп’ютерної техніки та комплектуючих до них для фінансового управління Мукачівської міської ради в рамках Програми  інформатизації Мукачівської міської ради та її виконавчих органів.

У проекті бюджету на 2024 рік за „Охорона навколишнього природнього середовища” за спеціальним фондом бюджету по Програмі покращення екологічного стану на території Мукачівської міської територіальної громади заплановано 147,4 тис. грн. (придбання насосного обладнання для каналізаційних мереж).

Резервний фонд міського бюджету передбачено в обсязі 100,0 тис. грн.

Exit mobile version