Site icon НАША СПРАВА – www.cosanostra.in.ua

Як працює на Закарпатті медіаімперія Орбана – дослідження

Медіаімперія прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана контролює 80% ЗМІ країни. Однак угорськомовні медіа є також у сусідніх до неї державах, де живуть великі угорськомовні меншини – це передусім Румунія, Словаччина, Сербія та Україна.

Про це йдеться у дослідженні, підготовленому угорським незалежним аналітичним центром Political Capital, пише Європейська правда.

Майже всі угорськомовні закарпатські ЗМІ наразі контролюються Орбаном. Винятком є обласна філія “Суспільного”, яка має програми угорською мовою та угорське медіа газета Kárpáti Igaz Szó kiszo.net, яке пов’язане з партією Демократична спілка угорців України (угорська назва – UMDSZ).

Однак решта угорських медіа Закарпаття фінансуються урядом Угорщини або й належать до дружніх до нього структур.

Найвпливовішим угорським онлайн-медіа Закарпаття вважають новинний портал Karpatalja.ma і газета Kárpátalja. Серед його засновників– Ільдіко Орос, відкрито проорбанівська керівниця Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці II, та Ласло Брензович, президент Партії угорців України КМКС (KMKSZ).

Проти Брензовича в Україні, як відомо, СБУ веде розслідування за звинуваченням у сепаратизмі, тож він перебуває в Угорщині під особистим захистом Орбана.

КМКС контролює також телеканал для угорців Закарпаття – TV21, 50% якого належить товариству KMKSZ.

Своєю чергою, TV21 та Kárpátalja, як стверджує дослідження, є власниками новинного порталу Karpat.in.ua, заснованого у 2020 році.

Офіційним кінцевим бенефіціаром сайту Karpatinfo.net (а донедавна також газети Karpat.info, що припинила видаватися у 2023 році), як стверджується, є місцевий підприємець Іштван Собослай. Однак у реальності його медіа отримували фінансування від угорського уряду через структуру, створену спеціально для того, щоби розширити медіаімперію Орбана на сусідні країни – фонд Gábor Bethlen Foundation (BGA).

Угорське урядове фінансування отримує також формально незалежне Pulzus Radio.

Таким чином, фактично безальтернативний угорськомовний телеканал, радіостанція, одна з двох газет та низка регіональних новинних порталів фінансово залежать від уряду Орбана та/або належать (принаймні частково) КМКС або її провідним членам.

Окремо можна виділити націлений на угорську громаду Закарпаття новинний портал KárpátHír, який контролюють колишні члени партії “Йоббік”, які вийшли з неї через свої екстремістські погляди.

У дослідженні йдеться, що на Закарпатті сумнівні повідомлення, що стосуються політики Угорщини стосовно російської війни, також склали провідний дезінформаційний наратив – але пряма дезінформації, на кшталт фейків про українські “воєнні злочини”, на Закарпатті відсутня.

Основною причиною цього, очевидно, є інтенсивна боротьба з російською дезінформацією під час війни, яка створює ризики також для поширення угорських дезінформаційних наративів навіть у підконтрольних Будапешту ЗМІ.

Тому пропагандистський дискурс про війну в закарпатських угорськомовних медіа був створений передусім заявами угорських політиків, особливо міністра закордонних справ Петера Сійярто та прем’єр-міністра Віктора Орбана. Цікаво, що влітку подібні наративи практично зникли з закарпатських угорськомовних ЗМІ – що збіглося у часі також із тимчасовим потеплінням у стосунках.

Більшість маніпулятивних наративів щодо війни, виявлених під час аналізу “української” вибірки, наголошували на необхідності “негайного припинення вогню і встановлення миру”, на тому, що “постачання зброї лише затягне і загострить конфлікт”.

А ще до трійки найпопулярніших увійшов наратив про те, що угорський уряд, мовляв, “захищатиме угорців Закарпаття та угорські інтереси від київського уряду”.

Повний текст дослідження читайте на сайті Political Capital.

Exit mobile version