Site icon НАША СПРАВА – www.cosanostra.in.ua

Навіщо викладачці російської спільноти “Самовар” у Німеччині публікувати вірші в українському антивоєнному альманаху

Навіщо викладачці російської спільноти “Самовар” у Німеччині публікувати вірші в українському антивоєнному альманаху

Починаючи з весни 2023 року українські активісти у Німеччині активно виступають проти концертів у країні російської оперної діви Анни Нетребко, яка пов’язана із путінським режимом та перебуває під санкціями українського уряду. В Європі ж ще не всі виступи співачки скасували.

Нещодавно українці дізналися ще одну новину – вірші подруги Нетребко – росіянки Алесі Шаповалової, яка вітала анексію Криму, ймовірно, будуть опубліковані в 4 випуску антивоєнного поетичного альманаху «Війна ХХІ сторіччя» від видавництва “Письменник в інтернет-просторі”. 

Ідея збірки полягала у публікації антивоєнної лірики, поети відкрито висловлювали свою позицію та розповідали, скільки страждань принесла українцям російська агресія. 

Тому анонс про включення до збірки “беззубих” віршів прибічниці анексії Крима та приятельки Нетребко викликав обурення українців. 

З цього приводу у ФБ серед деяких українців у Німеччині розгорілася активна дискусія –  чому до збірки вирішили додати твори авторки, яка не написала жодного слова на підтримку України.

Були опубліковані відкриті листи звернення до видавців самого альманаху та безпосередньо до Алесі Шаповалової. 

Отже ми вирішили розібратися в цій історії, і що саме турбує наших українців у цій справі. 

Також ми звернулися до редакторів альманаху із запитом, однак відповіді від них наразі не отримали.

Ми зібрали інформацію із відкритих джерел, поспілкувалися із українцями у Німеччині, австрійським журналістом, який пише про культуру та з іншими авторами, твори яких також мають увійти до антивоєнного альманаху. 

Що відомо про Анну Нетребко

Анна Нетребко – російська співачка, яка з 2006 року має також громадянство Австрії. У 2012 році вона була довіреною особою Путіна на виборах.

У 2014-му у Санкт-Петербурзі Нетребко передала 1 млн рублів колаборанту Олегу Царьову нібито на допомогу Донецькому національному театру опери та балету ім. А. Солов’яненка (того самого, де покійні Кобзон та ватажок сепаратистів Захарченко разом співали “Я люблю тебя, жизнь”). Царьов вручив оперній діві прапор «Новоросії», з яким вона сфотографувалася.

У Європі, де співачка постійно виступала, на таке фото відреагували бурно.

Міністерство закордонних справ Австрії охарактеризувало вчинок Нетребко як «абсолютно проблематичний».

“Російсько-австрійська оперна співачка Анна Нетребко підтримала східних українських сепаратистів, позуючи з одним із головних їх лідерів і піднявши прапор «Новоросії». Тож відкиньте думки про те, що пожертва Анни Нетребко Донецькій опері має неполітичне забарвлення»,- написав журналіст Шон Вокер.

Навіть сукня під колір прапору

Журнал «Spiegel» написав: «Те, що така відома на Заході зірка як Нетребко, настільки явно стає на бік сепаратистів, виглядає дивно».

У 2022 році після повномасштабного вторгнення РФ в Україну Нетребко відмовилася його засуджувати.

 Вона написала, що «примушувати артистів висловлювати публічно свої політичні погляди і засуджувати свою батьківщину – це неприйнятно».

Утім, вже через місяць Нетребко засудила війну публічно і заявила, що ніколи не отримувала підтримки від уряду РФ. Бо «патріотизмом», як-то кажуть, ситим не будеш: концерти в Європі давати треба. Нетребко також нагадала, що є податковим резидентом Австрії.

У коментарях її засудили перед усім росіяни, які зазначили, що співачці, ймовірно, тепер не вистачає коштів на нову шубу. Також у коментарі додали фото Анни із георгіївською стрічкою.

Утім, ще досі Нетребко вважається співачкою Маріїнського театру у Санкт-Петербурзі, зокрема у цьому сезоні.

Згодом співачка подає до суду на головну оперну компанію США «Метрополітен-опера», яка розірвала з нею контракт через відмову засудити Путіна. Компанія була змушена виплатити їй 200 тис. доларів за скасування концертів.

Утім, виступи Нетребко у Європі тепер бувають нечасто, та викликають протести, а також інші музиканти відмовляються виходити з нею на одну сцену.

Так концерти Нетребко були скасовані у німецькому місті ШтутгартЕстонії і Чехії. У травні 2023 року було організовано протест проти співачки у Вісбадені.  Одну із найбільш масових акцій вдалося влаштувати у липні у Баден-Бадені. У вересні 2023 року у Берліні “виступ” Нетребко також супроводжувався протестом. Виступи проти “диви” проходили і в столиці Австрії Відні. 

Німецькі друзі Нетребко

Поетеса Алеся Шаповалова народилася у Мінську, мешкала у Криму, однак вважає себе людиною російської культури. Її чоловік – диригент Міхаель Гюттлер.

Музикант тісно співпрацював із Валерієм Гергієвим, якого ЗМІ, називають не інакше як «диригент Путіна». (Кухар Путіна теж був, але закінчив погано). Понад 20 років Гергієв керував Маріїнським театром у Санкт-Петербурзі. Свого захоплення російським президентом Гергієв ніколи не приховував.

“Він вважає Путіна єдиним політиком, який може дати Росії майбутнє”, – писало мюнхенське видання Süddeutsche Zeitung після розмови з диригенгтом.

Гергієв підтримував президентську кампанію Путіна та вітав його гомофобні ініціативи, чим наразився на критику і протести ЛГБТ-спільноти у Лондоні, Роттердамі, Нью-Йорку та Мюнхені.

Саме Гергієв вивів на сцену Анну Нетребко.

Міхаель Гюттлер з 2003 року був постійним гостьовим диригентом Маріїнського театру, як пише Громадське радіо, Гюттлер часто підміняв Гергієва. Але під час повномасштабної війни у Маріїнському він, звісно, не деригує, бо тоді б було чимало питань до нього із боку країн ЄС. 

У Нетребко та дружини Гюттлера Алесі Шаповалової також, судячи з постів у соцмережах, склалися теплі стосунки. Про це писала сама Алеся у соцмережах та постила спільні фото із співачкою у Відні.

Також жінка підтримувала Анну Нетребко, стверджуючи, що та у 2014 році передавала гроші Царьову винятково, щоб підтримати артистів.

Сама Алеся Шаповалова у Німеччині активно пропагує російську культуру, вона викладає російську мову у товаристві російської культури та освіти з красномовною назвою «Самовар». Зокрема, і дітям українських біженців, які опинилися у Німеччині через агресію РФ. 

Звісно, є чимало питань до батьків, які добровільно віддають своїх дітей на заняття до таких товариств, особливо після того, як Росія розбомбила їхні будинки. Адже у Німеччині такі заняття не обов’язкові.  Однак проблема полягає у тому, що українських суботніх шкіл для дітей чи центрів української культури та мови  у багатьох землях Німеччини немає, і це проблема. 

Культурні заходи намагаються проводити волонтери, але все це  більше разові акції для збору коштів чи гуманітарної допомоги для України. Постійно та стабільно працюючих осередків української культури у Німеччини дуже мало. До 2022 року це було буквально не більше 5-10 подібних організацій, розкиданих по всій Німеччині.

Тим часом Росія пропагує свої “кокошники”, гру на ложках та мову, що у контектсі війни виглядає справжнім знущанням.  

Однак повернімося до Алесі Шаповалової, яка у 2014 році  висловлювала своє «занепокоєння» київським Майданом і поширювала відео під назвою «Бандеровцы дебоширят на улицах Киева».

«Невже це навіть ніхто не намагається зупинити?», – переймалася вона.

Коли росіяни анексували у України Крим, Шаповалова цю подію вітала. Вона перепостила фото проросійського мітингу у Севастополі і написала: «Це мій улюблений і рідний Севастополь сьогодні. Зазвичай такі натовпи на Графській пристані тільки в день ВМФ. Десь серед них і моя родина».

Повномасштабне вторгнення Алеся чисто формально засудила, однак у своїх постах ідентифікувала себе, як росіянку, писала, що пишається своєю культурою.

Лірика Алесі показово поза політикою. У деяких своїх віршах вона згадує про війну, однак не висловлює відверто негативного ставлення.

Також поетеса стверджує, що українці, які наразі перебувають у Німеччині, «не відмовляються від російської мови».

.

Намагаються довести в суді, що вони не підтримували Росію

Поціновувач опери українець Борис Пекарський, який 30 років живе у Німеччині, є одним із учасників протестів проти концертів Нетребко в Європі. 

Навесні 2023 року в австрійському виданні Opern.news була опублікована його стаття, в якій він описує свою зустріч із Алесею Шаповаловою:

“Трапляються кумедні збіги: я питаю жінку в автобусі, який їде коротким маршрутом від головного вокзалу Вісбадена до Державного театру, чи вона теж їде на демонстрацію. Мене не дивує, що вираз її обличчя похмурий, адже ця жінка — російськомовна письменниця Алеся Шаповалова. Вона є дружиною диригента Міхаеля Гюттлера, який увечері диригуватиме концертним виконанням опери Джузеппе Верді «Набукко».

Українець зазначає, що Гюттлери його не люблять, адже він понад рік виступає проти російських артистів, які є чи були близькі до путінської системи. 

“Як корінний українець, який має німецьке громадянство понад 30 років, я не розумію, чому такі люди продовжують з’являтися на німецьких оперних сценах. Багато українців дивляться на цю пару скептично: Алеся Шаповалова, наприклад, привітала анексію Росією українського Кримського півострова в 2014 році в ейфоричному коментарі у Facebook”, – пише він. 

Борис Пекарський зазначає, що зараз Гюттлер називає це все “фейками” і говорить про безглузду війну, яку зараз веде Росія.

Також подружжя наголошує, що опікується українськими біженцями у Німеччині, хоча поки невідомо про яку саме допомогу і кому йдеться. 

“Проте як українець, я неминуче задаюся питанням, як це можна поєднати з нещодавньою заявою Шаповалової про те, що поширення російської культури залишається для неї дуже важливим”, – пише Борис Пекарський. 

Автор статті також звертає увагу на те, що Алесі Шаповалової, звісно, не було на демонстрації проти Нетребко у Гессені. 

“Акція була насамперед спрямована на Анну Нетребко, з якою подружжя Гюттлер багато років дружить. У минулому Нетребко, з її багаторічною пропутінською позицією, пропагувала мислення, без якого руйнівна агресія Росії проти України ніколи б не відбулася”, – пише українець. 

Після цієї публікації Міхаель Гюттлер подав на видання судовий позов. 

Редактор сайту Opern.news Штефан Буряник зазначив, що диригент Міхаель Гюттлер і його дружина Алеся Шаповалова через свого адвоката надіслали редакції кілька листів-попереджень. 

Однак видання продовжує працювати над захистом свободи преси у суді.

“Очевидно, що деякі українці скептично сприймають колишнього помічника Валерія Гергієва та приятельку Анни Нетребко, особливо тому, що є багато українців, розкиданих по всьому світу, які стежать за парою в соціальних мережах і свідчать opern.news про те, якої позиції вони дотримувалися раніше”, – пише журналіст.

Штефан Буряник розповів, що наразі суд продовжує розглядати претензії диригента до видання. 

Найважливіше, за словами Штефана те, що німецький суд вже підтвердив, що дописи Алесі Шаповалової у 2014 році, зокрема, про Крим, та Міхаеля Гюттлера у соцмережах, є  “ідентичними із російською пропагандою”.

“Як європеєць, я  не можу зрозуміти, чому люди просто не можуть визнати свою помилку. І відверто сказати: моя думка і бачення змінилися”, – каже він.

За словами журналіста, Гюттлер заперечує дружні зв’язки його родини із Анною Нетребко, він навіть добився від суду постанови про видалення фото його дружини із російською співачкою із профілю однієї української активістки. Попри те, що ця світлина була опублікована в Instagram Алесі Шаповалової, а самі жінки між собою спілкуються публічно, вітають одна одну зі святами і роблять одна одній компліменти. 

Утім, Гюттлер на словах навіть у суді постійно адвокатує Нетребко, стверджує, що співачка не має ніякого відношення до “ДНР”, а прапор “Новоросії” – їй просто всунули в руки. 

Алеся Шаповалова –  є поетесою, її вірші опубліковані у відкритих російських джерелах. 

Але вона воліє, щоб ніхто не втручався в її нібито “особисте” життя, хоча підтримку анексії Криму чи відданість російській культурі навряд чи можна такими вважати. 

Чи місце віршам Шаповалової в антивоєнному альманаху?

Наприкінці грудня 2023 Українські активісти у Німеччині, які протестували проти концертів Нетребко, із подивом дізналась, що лірика Шаповалові мають увійти до антивоєнного альманаху. У своїх поезіях вона нічого не пише про війну, її причини, хіба що в одному рядку згадує про неї. 

Поетичний альманах виходить вже у четвертий раз, у попередніх випусках було чимало дійсно антивоєнної лірики від поетів, які мешкають зараз в різних країнах світу, але є вихідцями з колишнього СРСР,  зокрема і з території нинішньої Росії.   

Ми поспілкувалися із деякими авторами цього альманаху, чиї твори дійсно вражають. Кожен з них буквально кричить про війну в Україні на весь світ. 

Серед них одеситка Вікторія Колтунова. Вікторія пише прозу, в її творах – біль за окупований Крим, за Україну, та загиблих воїнів та їхніх матерів.

“До так званої творчості  Алесі Шаповалової я ставлюся дуже негативно. У цій збірці я публікуюся саме тому, що вона – антивоєнна. Я взагалі проти Росії у всіх її проявах. Моя позиція не змінювалася з 2014 року”, – каже письменниця.

До альманаху також увійде творчість Едуарда Марковича, який народився в Одесі, а зараз живе в Ізраїлі. Антивоєнна поезія Марковича, (який  брав участь в акціях проти Нетребко в Ізраїлі), у збірці буде вперше. 

Інший автор альманаху Василь Буйлов, він народився у Москві, однак наразі мешкає у Гельсінкі. Режим Путіна він вважає фашистським, а в своїх поезіях він підтримує боротьбу українського народу проти окупантів.

У поета з Харкова Олександра Приймака, чий син наразі боронить Україну у лавах ЗСУ, думка щодо публікації в антивоєнному альманасі проросійської поетеси така: 

“Будь я на місці редакторів альманаху, я б тисячі разів подумав, з ким вони мають справу. Я детально не вивчав творчість Алесі, але якщо є хоча б натяк на те, що вона товаришує з довіреною особою самого Путіна, я знайшов би причину відмовити такому автору”. 

На думку поета, зараз йде війна на виживання між Україною і Росією, і поетичне слово – це також зброя. 

Українка Аліна Машенко опублікувала на своїй сторінці у ФБ відкритого листа до альманаху та до Алесі Шаповалової з проханням пояснити, навіщо їй публікуватися в антивоєнному альманаху та яке її ставлення до війни та путінського режиму.

Аліна Машенко розповідає, що після публікації її відкритого листа до видавців альманаху Алеся Шаповалова сама звернулася до неї у особисті повідомлення. 

Вона вимагала видалити скріни, фото та  пост, а інакше – погрожувала позовом до суду. 

Однак після подальшої короткочасної переписки Алеся Шаповалова заблокувала Аліну Машенко, тому вона опублікувала у Facebook  другий відкритий лист – звернення безпосередньо до самої Алесі Шаповалової.

Цим листом Аліна висловила свою особисту позицію, – вона вважає, що якщо автор хоче публікувати свої твори в Україні, то він має чітко висловити свою позицію щодо війни, анексії Криму та Донбасу, а також відношення до путінського режиму. 

“Це моя громадянська позиція. А оскільки свободу слова ніхто у Німеччині не відміняв, то я не вважаю за потрібне видаляти свої пости з ФБ сторінки”, – говорить Аліна Машенко. 

Автори поетичного альманаху також поки не надали коментарів щодо публікації творів Шаповалової. Однак після протестів анонс про це зі сторінки у ФБ групи “Письменники в інтернет-просторі”  був знятий.

P.S. Коли матеріал статті був вже майже готов для публікації з’явилася ще одна цікава стаття  про судові процеси інших активістів, співорганізаторів  мітингів проти нетребко та їх судові процеси з Гюттлером (чоловіком Алесі Шаповалової) – 

Отже, історія обростає ще додатковими фактами.

Яна Осадча, журналіст

Exit mobile version