Site icon НАША СПРАВА – www.cosanostra.in.ua

Пов’язані із кочовим життям та ватрою: що спільного між ромською музикою та кулінарією

Вірю, що цигани поколінь майбутніх,

Сильні та розумні, поспішать до храму,

Що створив мій розум у душі розкутій,

Щоби вік прожити без ганьби і сраму.

Лєкса Мануш

Небагатьом з нас, сучасних мукачівців, відома музична історія ромів нашого міста. А тим часом у Мукачеві є ціла вулиця з назвою Музична, на якій жили знані ромські музиканти.

Нашу історію я почну з того, що на території Угорщини, частиною якої довгий час було Закарпаття, роми проживали вже з 1220 року, ще до вторгнення татар, яке сталось у 1421 році. Корінне населення краю завжди ставилось до цього народу лояльно, не в останню чергу через їхній унікальний талант до музики та співів.

У 1489 році королева Беатрікс навіть проголосила, щоб її вилікувала від хвороби гра рома-лютніста. Ромських музик запрошували на святкування, у воєнні походи й навіть на коронацію. Це призвело до того, що частина народу, пов’язана з музикою, почала значно збагачуватись, відокремившись від всього іншого населення.

Дюло Голомбоши

Мукачівські роми – скрипалі, цимбалісти, співаки, також були достатньо заможними та знаними у своєму краю людьми. Може старше покоління пам’ятає, що ще у сімдесяті неподалік Ратуші було кафе, яке називали «Циганські сльози». Таку назву заклад отримав тільки тому, що там грали ромські скрипалі.

Одним зі знаних музикантів нашого міста початку радянської епохи був скрипаль Дюло Голомбоши. Він народився у родині музикантів 11 лютого 1911 року. Його батько Йожеф Голомбоші був відомим скрипалем.

По закінченню школи Дюло Голомбоши почав вдосконалювати гру на скрипці, навчаючись у свого батька та у знаного вчителя музики Горачека, у якого брала уроки вся музична еліта Мукачева. Далі його навчання продовжувалось у Словацькій музичній академії. Під час усього етапу навчання хлопець давав концерти разом з батьком. Його музична кар’єра почалась у 13 років. Батько і син гастролювали Чехословаччиною та Угорщиною.

Ресторан “Чілаг”, 1942 рік

У 1940 році Дюло Голомбоши бере шлюб з дівчиною з музичної родини Іриною Боловк. А потім настала війна, і гастролі вимушено припинились. Музична родина повернулась у Мукачево. Дюло Голомбоши почав грати музику у ресторані “Чілаг”, який пізніше отримав назву «Зірка».

Восени 1944 року сталась трагедія. Двоє радянських офіцери посварились у ресторані й почали палити з пістолетів. Куля вибила око музиканту, і він довгий час не грав. Відновив музичну діяльність у 1952 році, організував ансамбль «Угорські мелодії». У ансамблі Дюло Голомбоши був головною скрипкою. Крім нього до складу гурту входили: Йожеф Голомбоші (контрабас), Вильгельм Балог (цимбали), Шандор Чури (скрипаль і композитор), Іштван Чури (кларнет). Оркестр гастролював по всьому СРСР – від Прибалтики до Камчатки.

Дюло Голомбоши був незвичайним музикою. Він міг вільно грати у народному і симфонічному оркестрі. Це був великий артист. Його син Петер Голомбоши також став музикантом, викладачем у музичній школі Мукачева.

І як завжди трохи про кулінарію.

Ромська кулінарія, як і ромська музика пов’язані з кочовим життям, з танцями та піснями біля вогнища і їжею, приготованою на ватрі.

Тому сьогодні я розповім вам, як приготувати курку, запечену у глині.

Інгредієнти:

1. 1 ціла курка;

2. сіль;

3. Глина.

Звісно, що кочове життя не балувало такими спеціями, як перець, паприка, майоран, але ви можете їх додати за смаком. Роми обходились сіллю.

Як готувати

Ватра має прогоріти до вугілля. Курку змащуємо всередині й зверху сіллю і спеціями за бажанням, обмащуємо вологою глиною, щоб утворився достатньо щільний шар. Кладемо глиняну кулю у вуглі. Курка буде готова, коли глина стане підгоряти. Тоді шар глини можна збити. Утім, якщо не вгадали й курка не готова, знову доведеться замащувати її глиною і доводити до готовності.

Олена Забенко, за матеріалами mindmegette.hu

Читайте також: Страва народу, який намагалися «перевиховати»: пацали по-ромськи

Exit mobile version