Site icon НАША СПРАВА – www.cosanostra.in.ua

Економна швабська кухня: особливості кулінарії німців Мукачева

На території нашого міста проживають шваби-німці, багато з них виїхало у Німеччину, але частина ще проживає у Павшині й у районі «Паланку».

Що відомо про кулінарію цього народу?

Особливості кулінарії швабів

Головне це – простота та економічність, тому німецькі господині намагались готувати з продуктів власного виробництва, овочів, фруктів зі свого городу. Практично у всі страви додавали картоплю та борошно.

Через те, що кожна селянська родина тримала корів, свиней, домашніх птахів, то з м’яса цих тварин виготовлялись різні продукти, але їсти їх не було прийнято кожен день.

М’ясні страви подавались на стіл у вихідні дні й на свята. З весни та до початку зими їли в основному курятину. Для цього курку забивали у суботу ввечері, чи у неділю ранком. Кров також використовували. З неї робили таку страву: обсмажували цибулю на смальці, додавали червону паприку, доливали трохи води, солили, перчили і додавали шматочки застиглої крові. Варили кілька хвилин.

Взимку на столі була і свинина, в основному продукти з неї: ковбаси, шинка, бекон, шойт, копчене, та засолене м’ясо і сало.

Характерною рисою швабів є ощадливість, тому вони нічого не викидали. Всі залишки їжі розігрівали, чи обжарювали. Першими їли продукти, які швидше псувались, тому осінь була радісною порою для дітей, бо починали частіше вживати ковбаси, сосиски.

Великим гріхом вважалось викидати хліб, із залишків хліба робили тости, підсмажуючи у жиру, або у яйці. Черствий хліб подавали на сніданок, посипавши цукром, та заливши теплим молоком.

Ну а тепер рецепт смачної швабської страви.

Суп з чорними бобами та копченим свинячим стегном

Для супу потрібно взяти:

1. пів кг сухих білих бобів;

2. 1 помідор;

3. 800 г копченого свинячого стегна;

4. сіль до смаку;

5. 1 голівка цибулі;

6. 50 г смальцю;

7. 3 зубчики часнику;

8. 3 столові ложки борошна;

9. 2 великі морквини;

10. 2 білих редьки;

11. 1 чайна ложка меленої червоної солодкої паприки;

12. листочки селери;

13. оцет;

14. сметана.

Приготування

Свиняче стегно треба добре промити, при потребі вимочити. Вимочене та промите м’ясо ставимо варити разом з бобами, до напівготовності, додаємо овочі та варимо далі, до м’якості.

За потребою доливаємо воду.

З жиру, паприки, часнику, цибулі робимо засмажку. Після цього каструлю знімаємо з плити, виймаємо м’ясо, доливаємо воду, доводимо до кипіння, додаємо широку вермішель, заправляємо оцтом, чи сметаною. М’ясо подаємо окремо, порціонно.

Олена Забенко

Читайте також: М’ясна поливка та борщ: рецепти закарпатських русинів

Exit mobile version