Site icon НАША СПРАВА – www.cosanostra.in.ua

Вулиця Героїв Гостомеля (колишня Олександра Грибоєдова) у Мукачеві

Рішенням сесії Мукачівської міської ради від 28 квітня 2022 р. №786 перейменовано вулицю Грибоєдова Олександра на вулицю Героїв Гостомеля.

Гостомель – місто-Герой України з 06.03.2022 року. Насправді, Гостомель – селище міського типу, але очевидно по київських мірках. Не у кожному селищі є аеропорт з «Мрією».

Ось що розповідає про подвиг Вікіпедія: «24 лютого 2022 року Росія почала атакувати аеродром в Гостомелі. Близько 7:00 ранку російська ракета розірвалася біля цивільного житлового будинку в Гостомелі. Під час боїв за Гостомельський аеродром ЗСУ збили 3 гелікоптери із 34, проте війська РФ встигли висадити десант, зав’язався бій. Близько 19:20 того ж дня надійшла інформація про захоплення Гостомеля окупантами. Під час висадки десанту військ РФ було знищено найбільший та найпотужніший у світі транспортний літак, створений київським КБ імені Антонова. Проте ЗСУ застосувала артилерію та авіацію і заявили про зачистку аеропорту. Десант розбігся по полях та лісах».

Отже, попри те, що Шевченко захоплювався Грибоєдівською комедією, вулицю імені автора «Лиха з розуму» дерусифікували. Власне, сама вулиця пролягає між залізничним елеватором та Коропецьким каналом.

Між елеватором та вулицею Героїв Гостомеля є ще одна вулиця – Вереснева (колись Кошового). Якби її не перегородили забудовою, був би виїзд на Крилова. Вочевидь, забудова виникла історично. До повномасштабного вторгнення по вулиці планувалися роботи з капітального ремонту каналізації та асфальтування. Видно навіть залишки будівельних матеріалів обабіч. Але з якихось причин виграний тендер був призупинений. Мікрорайон ще на кілька років залишився без капітального ремонту.

P.S. Якщо ви володієте будь-якою суспільно значущою інформацією, старими фотографіями чи іншими матеріалами, які стосуються історії вулиці Героїв Гостомеля (Грибоєдова Олександра та раніше) – будемо вдячні можливості доповнити статтю. Це стосується і цікавих людей, які там колись проживали чи проживають; і подій, що відбувалися на вулиці, і будівель, що можливо колись тут були. Матеріали надсилайте на e-mail: kozanostra.ua@gmail.com

Юрій Кравчук, депутат Мукачівської міської ради

Читайте також: Вулиця Миколи Дзись-Войнаровського (колишня Василя Сурікова) у Мукачеві

Exit mobile version