Site icon НАША СПРАВА – www.cosanostra.in.ua

Вулиця Роглєва Миколи (колишня Пархоменка) у Мукачеві

Рішенням Мукачівського міськвиконкому №356 від 27.12.2016 року   «Про перейменування назви вулиць, провулків, площ міста Мукачева» перейменували вулицю Пархоменка на вулицю Роглєва Миколи.

Вулиця починається з кола, де колись на постаменті стояв танк, який демонтували після початку повномасштабної війни. Тепер на цьому місці полюбляють гуляти вільні ромські коні, принаймні у 2022 році можна було спостерігати таку картину.

Вулиця прямує до залізничного переїзду у напрямку Свалявської. Значну частину правої сторони вулиці займає територія колишнього заводу «Мукачівприлад». Решта – багатоповерхова забудова, супермаркети АТБ та «Фокстрот».

Ось що розповідає про Миколу Роглєва Вікіпедія з посиланням на видання авторства Пагиря В. В., Федів Є. Т. «Творці історії Мукачева»:

«Народився у передмісті Мукачева Росвигові в багатодітній родині Йосипа Христовича Роглєва (за походженням із села Стрелец Великотирнавського округу Болгарії). За спогадами Миколи Роглєва, батько на світанку будив дітей, і до пізнього вечора родина працювала на землі. Після виникнення колгоспів, росвигівські болгари, що об’єдналися в сільгоспартіль ім. Димитрова, домоглись високих урожаїв усіх культур. Багато з них стали Героями Праці, у тому числі і батько Йосип Роглєв.

Свій трудовий стаж Микола Роглєв після закінчення Львівського лісотехнічного інституту розпочав майстром на меблевому комбінаті і закінчив головним інженером Мукачівської лижної фабрики.

Через успіхи у виробництві ним зацікавилось керівництво міста, і йому запропонували очолити Мукачівський міськвиконком. На цій посаді працював у 1979—1991 роках — найтриваліший час серед голів виконкомів Мукачевого після входження Закарпаття до України».

Про декомунізованого Пархоменка, який заснував першу радянську міліцію в Луганську, навіть не будемо згадувати.

P.S. Якщо ви володієте будь-якою суспільно значущою інформацією, старими фотографіями чи іншими матеріалами, які стосуються історії вулиці Роглєва Миколи (Пархоменка та раніше) – будемо вдячні можливості доповнити статтю. Це стосується і цікавих людей, які там колись проживали чи проживають; і подій, що відбувалися на вулиці, і будівель, що можливо колись тут були. Матеріали надсилайте на e-mail: kozanostra.ua@gmail.com

Юрій Кравчук, депутат Мукачівської міської ради

Читайте також: Вулиця Ринкова (колишня вулиця Возз’єднання) у Мукачеві

Exit mobile version