Site icon НАША СПРАВА – www.cosanostra.in.ua

Чому сповільнився перехід громад з УПЦ

Після незначного інформаційного затишшя Українська православна церква, що перебуває в єдності з Московським патріархатом (УПЦ (МП)) знову на вустах в українців. На початку травня Служба безпеки України повідомила про підозру митрополиту УПЦ (МП) із Запоріжжя Луці (Андрію Коваленку) за розпалювання релігійної ворожнечі. А Печерський районний суд Києва у ці дні дозволив зняти електронний браслет із колишнього настоятеля Києво-Печерської лаври Павла (Петра Лебідя). Тим часом у Верховній Раді до другого читання наразі так і не дійшов закон про заборону на діяльність підпорядкованої Московському патріархату релігійної організації.

За час повномасштабної агресії РФ Служба безпеки України, згідно з офіційними повідомленнями, відкрила близько 70 кримінальних проваджень щодо представників УПЦ (МП). 16 із них – щодо митрополитів.

Серед викритих злочинів – 20 фактів держзради та колабораціонізму. 26 фігурантам-представникам УПЦ (МП) було повідомлено про підозру, а ще 19 уже отримали судові вироки.

Одна з останніх підозр, про які повідомила СБУ, відбулася наприкінці квітня. Йдеться про підривну  діяльність з боку настоятеля Святогірської лаври УПЦ (МП) митрополита Арсенія (Ігоря Яковенка). За даними слідства, клірик «здав» окупантам розташування блокпостів Сил оборони у Краматорському районі на Донеччині.

У самій УПЦ на офіційному сайті тоді написали, що арешт владики є відвертим порушенням прав людини і спрямований на примусове усунення митрополита Арсенія від виконання послуху намісника Святогірської лаври, котра є одним із головних духовних центрів України, і його ізолювання.

Варто відзначити, що днем раніше на тлі арештів і обшуків в УПЦ (МП) на офіційному ютуб-каналі народного депутата Юрія Бойка (принаймні, так канал себе позиціонує) вийшло звернення. У ньому колишній член проросійської Партії регіонів та «Опозиційного блоку» закликав владу «проявити милосердя та братську любов до прихожан і зупинити ці процеси». Він називає це спробами «очорнити УПЦ, у якій мільйони прихожан, які в тому числі є на фронті».

Перехід громад від УПЦ (МП) сповільнився

– Найбільше парафій УПЦ (МП) завжди було на Поділлі і Волині. Традиційно багато їх було і у східних областях. Часто вони були, умовно кажучи, лівими, тобто формальними.

Великі, потужні парафії Московського патріархату в Україні були у Вінницькій, Хмельницькій, Рівненській, Волинській, Житомирський і Київській областях. Тут спостерігається найбільша кількість переходів від московської церкви до української. У деяких областях більше сто громад позбулися проросійського впливу. Лідером серед них можна вважати Хмельницьку область.

Зараз можна констатувати, що переходи призупинилися. Якщо у травні 2022 року за день до української церкви переходило до двадцяти громад, то зараз така кількість не набирається і за місяць.

Чому так? Ті, що вже прагнули перейти, вже переходять. Якщо громада переходить зі своїми служителями, то цей перехід відбувається найспокійнішим, мирним шляхом, менше конфліктів. Якщо десь немає, власне, ініціаторів того переходу, то деколи ті громади звертаються по допомогу консультантів.

Так, наприклад, на Хмельниччині, за два роки з-під впливу Москви вийшли майже 300 релігійних громад.

Інна Рубацюк

Exit mobile version