Сьогодні хочу розповісти вам про неперевершену особистість – мукачівського єпископа Олексія Повчія.
Як діяльність цієї видатної людини пов’язана… із споживанням м’яса, і чому ченці мали дякувати Олексію Повчію за людяність?
Рецепт від мене також, звісно, буде.
Олексій Повчій
Румун за етнічним походженням, народився 17 березня 1754 року. Священником став у 1789 році, а у 1816 його обрали єпископом міста Мукачева, Мункача на той час.
Резиденція єпископа Ужгород
Олексій Повчій відомий своєю просвітницькою діяльністю. Він заснував та почав будівництво гуртожитку єпархії у 1826 році: частково профінансував його сам, а частково долучив відповідні фонди. Закінчити будівництво і відкрити цей заклад вдалось вже єпископу Василю Поповичу.
У 1840 році у школі навчались і проживали дев’ять хлопчиків, а у 1856 вже 40.
За що ченці мали дякувати Олексію Повчію.
Сучасні люди постійно дискутують на тему м’яса: їсти, чи не їсти? А от ченці знали, що м’ясо їм потрібне, тому що відсутність білка і суворі пости призводили до слабкості й хвороб, не ставало сил на служіння і роботу.
Обставини смерті протоігумена Йоаникія Базиловича нам невідомі, але після його смерті ченці монастиря на Чернечої гори звернулись до Олексія Повчія з проханням ввести в раціон м’ясні продукти.
Це питання було винесено на Ужгородський єпархіальний Собор у 1822 році, де було вирішено написати прохання до Папи Римського. Рим не відповів, тому ченці монастиря пішли на хитрість. Під час візиту у монастир єпископа Олексія Повчія ігумен Боніфатій Стромецький наказав покласти на стіл м’ясні страви. Єпископ вживав їх разом з ченцями, тому пізніше сам звернувся до Риму з питанням про дозвіл вживати м’ясні страви й полегшити пости.
Папа Римський дав дозвіл на полегшення строгих постів і на вживання молочних і м’ясних продуктів.
Є у мене така думка, що обід єпископа Олексія Повчія з ченцями василіянами не обійшовся без лікерів, бо лікери дуже полюбляли у монастирях і виробляли собі та на продаж.
Один з найпопулярніших називався «Бенедиктинський лікер». Ченці наголошували, що цей лікер використовувався виключно для лікування.
Герб Мукачівської греко-католицької єпархії
Ще один популярний у ченців лікер називався «Шартрез», яким теж виключно лікувались. Ото ж м’ясні страви та лікувальний напій могли привести єпископа до гарного настрою і далі до рішення на користь ченців Чернечої гори.
Думки про м’ясо від різних історичних персон
Різні релігійні течії та церкви пропонують відмовлятися від м’яса декілька разів на рік, або один раз на тиждень, чи навіть назовсім, приводячи різні аргументи, а іноді навіть без пояснень: гріх і все.
Повну відмову від тваринного білка пропонував Альберт Ейнштейн: «ніщо не є більш благодійним для здоров’я і не дає більше шансів на виживання людства, як вегетаріанство».
Думаю, що ченці були б з ним не згодні.
Більшість лікарів, які не є філософами, пропонують змішану дієту, бо всього має бути в міру.
Тому сьогодні я запропоную вам рецепт м’ясо-рослинної страви, яку подавали раніше на кухнях монастирів.
Смажена ніжка качки з фіолетовою капустою
Інгредієнти
Для м’яса:
1. дві качині ніжки;
2. сіль, перець до свого смаку;
3. сухий тим’ян;
4. дві головки цибулі;
5. одна головка часнику;
6. одна столова ложка качиного жиру;
7. одна чайна ложка сухого розмарину.
Для тушкованої капусти:
1. одна головка фіолетової капусти;
2. сіль;
3. одна головка фіолетової цибулі;
4. одна ложка качиного жиру;
5. одна чайна ложка цукру;
6. чорний перець;
7. одна чайна ложка молотого кмину;
8. один стакан червоного вина;
9. лимонний сік;
10. бальзамічний укус.
Приготування
1. Приготуйте качині ніжки, посоліть, натріть тим’яном.
2. Наріжте цибулю і часник.
3. Розігрійте духовку.
4. На дно гусятниці чи протвіня качиний жир, посоліть його і викладіть ніжки.
5. Додайте цибулю, часник, розмарин, перець.
6. Помістить протвінь у духовку на півтори години.
7. Поки качка запікається наріжте капусту, фіолетову цибулю.
8. Викладайте овочі у розігрітий жир, додайте цукор, сіль, перець, кмин. Долийте вино, після випарювання вина, при потребі додайте води. Доведіть капусту до м’якості й вичавить лимонний сік.
Можете подавати з лікером, суто у медичних цілях і для гарного настрою.
Олена Забенко
Читайте також: Що приховує унікальне підземелля Ужгородського кафедрального собору