Я вже писала про те, що кулінарною родзинкою Закарпаття є мультикультурність, яка створила неповторну кухню, такий собі сплав зі страв різних етносів і народів. Інколи якась улюблена їжа стає настільки закарпатською, що звідки вона прийшла, вже ніхто і не згадує.
Сьогодні розповім про традиційний десерт – гомбовці.
Ця страва прийшла до нас з румунським етносом. Наразі румуни проживають у таких населених пунктах Закарпаття: Солотвино, Діброва, Глибокий, Потік, Топчино, Подішор, Бескеу, Корбунешть, Малий Боуц, Біла Церква, Середнє Водяне, Добрик.
Історія румунської кухні
На румунську кухню мали вплив такі народи: даки, римляни, французи, італійці, болгари, візантійці, араби, османи. Вони створили унікальну кулінарію, з якої дещо позичили й закарпатські русини.
Від даків прийшли варені страви, відварне м’ясо та овочі. Від римлян – хліб, солодка випічка, бо римляни були майстрами виробів із тіста на будь-який смак. Від турків дістались баклажани, кава і кукурудзяне борошно, з якого готують мамалигу і поленту. З часів панування Візантії залишилась ритуальна страва coliva.
Що готують сучасні румуни
Якщо казати про супи, то це насамперед будуть кислі супи, на квашеній капусті, щавлі, борчі (кислий продукт бродіння). Подібними супами лікують похмільний стан, для цього готують Ciorbă de burta, на телячих тельбухах.
Якщо ви запитаєте у румуна, яка найпопулярніша страва, що її подають у кожній родині, то відповідь я гадаю буде: мамалига, чи як її ще називають пулішка. Подають мамалигу, тобто кашу з кукурудзяного борошна, або крупи, з молоком, сметаною, сиром, шкварками, тушкованим м’ясом, або тушкованою капустою сармате.
А що до страв з м’яса? Це звісно мітітеї зі свинини, баранини, або яловичини. З блюд типу шашлику на шампурі, дуже популярним є кебаб, чи фригеруй. Ці страви можуть готуватись з курятини.
Ну от, нарешті я добралась до солодощів, а саме до улюбленої на Закарпатті солодкої страви, яку без роздумів назву місцевим кулінарним шедевром. Колись у давні часи русинська ґаздиня посмакувала в гостях у румунської господині гомбовці, взялась і собі готувати. От з того часу маємо szilvás gombóc, як наші рідні гомбовці зі сливами.
Гомбовці зі сливами
Інгредієнти:
1. 400 г жовтої картоплі;
2. сіль на смак;
3. 400 г борошна;
4. 100 г свиного смальцю;
5. 2 яйця;
6. 10 слив;
7. 10 кубиків цукру;
8. кориця на смак;
9. пудра цукрова;
10. 200 г панірувальних сухарів;
11. рослинна олія.
Приготування
Для приготування гомбовців картоплю відварюють у шкурці, потім очищують і розминають на пюре.
У готове пюре треба додати борошно, яйця, сіль, смалець. Після того, як тісто готове, нарізають половинками свіжі сливи. Якщо не сезон, можна використати консервовані.
В середину кожної сливи кладуть шматочок цукру і трохи кориці. Кожна слива завертається повністю у тісто і кидається у киплячу воду. Поки гомбовці варяться, на сковорідці треба обсмажити на олії сухарі. Готові гомбовці обкачати у підсмажених сухарях і викласти на тарілку.
Олена Забенко
Читайте також: Хитрі ченці та гарний лікер: як єпископ мукачівський Олексій Повчій м’ясо реабілітував