Історія ромів Мукачева нерозривно пов’язана із Австро-Угорщиною, громадянами якої вони були довгий час. До ромів угорці не застосовували особливих репресій, проте вони повинні були підкорятися панам і сплачувати данину.
За даними 1770 року більшість ромів вели кочовий спосіб життя, що турбувало владу. Імператриця Марія Терезія вирішила зробити ромів осілими. Ромам заборонили жити у наметах та тимчасових халупах, пересуватись з місця на місце без роботи, розмовляти ромською мовою, одягатись у національне вбрання. Марія Терезія також заборонила ранні шлюби, і постановила, щоб молодь брала шлюб лише тоді, коли заробить гроші на утримання родини.
Ромів змусили працювати у полях. Танці й музика також були заборонені. Дозвіл на музичні розваги діставали лише ті, яких вважали професіоналами. Але роми працювати на землі не вміли й не хотіли, спроби змінити їхній спосіб життя провалилися і були забуті після смерті Марії Терезії.
Подальша спроба перевиховати ромів була здійснена у 1916 році. Влада ввела для цього народу трудову повинність і обов’язкову реєстрацію всіх осіб, починаючи з 12 років. Цей важкий для табору період тривав приблизно чотири роки, а потім про ромів знову забули.
Остання спроба асимілювати цей народ була вже за радянських часів.
Спочатку мукачівських ромів поселили у нових п’ятиповерхових будинках у новому районі на набережній. Утім, у людському мурашнику роми не прижились, і тоді для них побудували цілий новий район із електрикою та школою. Лише без водопроводу і каналізації.
Здається, у таборі досі одна водяна колонка на цілий район, і досі нема каналізації. Виправте мене, якщо я помиляюсь.
Ромська кулінарія і рецепт
Роми Мукачева готують багато угорських страв, особливо полюбляють готувати м’ясо і внутрішні органи тварин (тельбухи). Особливу популярність мають коров’яче вим’я (пацали) чи рубці.
Як приготувати пацали по- ромськи
Вим’я корови треба добре помити, вичистити, витримати у солоній воді не менше двох годин. Варити у підсоленій воді приблизно дві з половиною години. З готового вимені зняти плівку. Нарізати довгими шматками й засмажити у великій кількості жиру, з цибулею і солодкою паприкою.
Зауваження: пацали треба варити у приміщенні, яке легко провітрити, чи навіть на відкритому повітрі, бо при відварюванні вим’я має неприємний запах.
У наступних публікаціях я розкажу вам про ресторан «Csillag» у Мукачево, яким він був, кому він належав та що любили замовляти відвідувачі ресторану.
Знайшла цікаві фото, але, абсолютно несподівано я натрапила та унікальний матеріал на іншу тему.
Олена Забенко, Газета “Романі Яг”, 27 серпня 1999 року